2013. május 19., vasárnap

Ubuntu linux telepítése Google Glass-ra

A Google I/O konferencián már sok érdekességre fény derült - ezek közül a legfontosabbakról már be is számoltunk. 


A fontos bejelentések mellett érdekes bemutatókat is láthattak a Google I/O vendégei: ilyen volt például a "Voiding your Warranty" névre keresztelt előadás, amelynek keretén belül azt mutatták be a vállalat szakemberei, hogy a garanciavesztés árnyékában pontosan hogyan lehet Ubuntu linuxot varázsolni a Google Glass-ra.


A bemutató alkalmával előkerült egy noteszgép, amelyen egy terminálablak futott, alatta pedig a Google Glass megjelenítőjének tartalmát láthatták a résztvevők - pont úgy, ahogy az a fenti képen is látszik. A folyamat azzal kezdődik, hogy adb segítségével néhány APK-t át kell küldeni az eszközre (Launcher, Settings és Notepad), majd a Google Glasshoz kell párosítani egy billentyűzetet és egy trackpad-et, méghozzá Bluetooth-on keresztül. Ezután fastboot-tal lehetőség nyílik a bootloader kinyitására és új boot képfájl feltöltésére, így a root hozzáférés is megszerezhetővé válik.


A fenti lépéseket követve teljes hozzáférést lehet szerezni a Google Glass-hoz, így például akár Ubuntu linux operációs rendszert is pakolhatunk rá. Ehhez szükség van az Android Terminal Emulator-ra, valamint a Complete Linux Installer nevű alkalmazásra is. Utóbbival letölthetjük kedvenc linux disztribúciónkat, majd be is üzemelhetjük azt. 

Innentől kezdve egyszerűen, SSH vagy VNC segítségével is hozzáférhetünk a Google Glass-on futó linux operációs rendszerhez - jelen esetben az Ubuntu-hoz. A folyamatról egy videó is rendelkezésre állt, ám ezt időközben sajnos eltávolították.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése