2013. május 19., vasárnap

Számítógépekre is terjed a Google Now

Asztali gépeken is elérhető lesz a Google személyi asszisztens szolgáltatása a Google Now.

Javában tart a Google I/O, ami a cég szokásos éves fejlesztői konferenciája, és özönlenek a hírek a különböző újdonságokról, fejlesztésekről. Az elmúlt évek során annyi mindennel állt elő a Google, hogy hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy a cég alapvetően azért egy internetes keresőként kezdte pályafutását. A keresés mostantól egy új szintre lép, ugyanis a Google személyi asszisztens alkalmazása a Google Now, a mobil eszközök mellett az asztali gépeken is elérhető lesz. 


A mostantól Chrome böngésző, és Chrome operációs rendszer alatt is futó Google Now eredetileg a 4.1-es Androidon mutatkozott be. Az alkalmazás egy olyan intelligens segéd, ami a háttérben gyűjti a felhasználóról az információkat, és ezek alapján próbálja előre gondolkodni. Megfigyeli például, hogy hol lakunk, dolgozunk, és egy kis idő után, magától jelzi reggel, hogy ideje munkába indulnunk, mert kiszámolta, hogy átlagosan mennyi idő alatt szoktunk beérni a munkahelyünkre. A mobil alkalmazásban kis kártyákat adhatunk hozzá a képernyőhöz, amelyek widget-szerűen mindig fent maradnak a kijelzőn. Ezekre ki lehet helyezni az időjárást, az aktuális árfolyamokat, stb.
Azzal, hogy az asztali böngészőre is beköltözik a Now, mostantól élő beszédszerű kereséseket is indíthatunk. Például, ha szeretnénk megtudni a metró menetrendet, akkor nem azt írjuk be, hogy "metró menetrend csütörtök", hanem, hogy "milyen gyakran jár a metró csütörtökön. Lehetőség lesz hang-alapú keresésekre is, de mindez egyelőre természetesen csak angolul működik majd. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése