2013. május 16., csütörtök

Pingvin a zűrben: Linux az űrállomáson


Linux váltja a Nemzetközi Űrállomáson a Windows XP-ket, legalábbis némely notebookokon, mert állítólag a pingvines oprendszert biztonságosabbnak tartja a NASA.


A Nemzetközi Űrállomáson használt notebookok búcsút vesznek a Windows XP-től – jelentette be a NASA. A váltásnak csak az egyik oka, hogy az XP már koros kissé. De ettől még követhetné egy fiatalabb Widows-verzió is. Biztonsági megfontolásokból azonban inkább a Linuxot választották.

A kulcsfontosságú funkciókat migrálják Windowsról Linuxra, amit a NASA egyik szakembere a következőkkel indokolt: olyan operációs rendszert akartak választani, ami stabil, és amit házon belül is kézben tudnak tartani. Ez utóbbi főleg a frissítés és a finomhangolás rugalmasságát jelenti.

Mindennapi munkára használják majd.  Azokon a gépeken (PC-k és notebookok) fut majd Linux, amik az űrhajósok mindennapi feladatait támogatják: képeket gyűjtenek és tárolnak, nyomkövetési és pozíciófigyelési funkciókat látnak el stb. A gépekre Debian Linux kerül. Egy ideje a szervezet ezt a disztribúciót részesíti előnyben, bár továbbra is fontos szerepet kap a CentOS (Community ENTerprise Operating System) és a Red Hat Enterprise Linux is. A NASA a heterogén megoldások alkalmazására nemcsak a technológiailag készült fel. A képzéseit ehhez igazította: olyan oktatási rendszert dolgozott ki a Linux Foudation bevonásával, amellyel fel tudja készíteni munkatársait a disztribúciók közötti különbségeket kezelésére.

A NASA döntése mögött van az a fontos kritérium, hogy olyan rendszert használnia, amely a lehető legkisebb valószínűséggel produkál nemkívánatos eseményeket, például jó az immunitása a vírusokkal szemben. Vírus ugyan nem okozott még súlyos problémát az űrállomáson, ám figyelmeztető jelek azért voltak. A leghíresebb talán az a 2007-es eset, amikor a Nemzetközi Űrállomás egyik számítógépére egy Gammima.AG féreg került fel. A fertőzés ugyan nem okozott problémát, mert a féreg online játékokhoz tartozó bejelentkezési adatok és jelszavak megszerzésére specializálódott, de rávilágított a rendszerek sérülékenységére. És persze javított a Linux pozícióin is az űrkutató szervezetnél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése