2013. május 20., hétfő

Mindenki berezelt a 3D-ben nyomtatható fegyvertől


Egyetlen hét alatt óriási kavarodást okozott a texasi jogi egyetemen végzős Cody Wilson, aki a 3D-ben kinyomtatható fegyverrel szerzett hírnevet. A fiatalember ingyen elérhetővé tette a halálos fegyver tervrajzait, amely alapján bárki legyárthat magának egy hagyományos lövedékekkel működő pisztolyt.
Néhány nap leforgása alatt több mint százezren letöltötték a terveket, ami komoly aggodalmat szült az Amerikai Egyesült Államokban, ahol a közelmúltban történt lövöldözések miatt szigortani akarják a fegyverviselés szabályait. A nyomtatható pisztoly több okból problémás: képtelenség regisztrálni a tulajdonosokat, ha azok otthon a sufniban legyárthatnak maguknak egyet, ráadásul a fémkereső sem mutatja ki, ha valaki ilyen műanyag fegyvert hord magánál.
gun
Több politikus felszólalt az ügyben, a kaliforniai Leland Yee legszívesebben mindenkit megfigyeltetne, aki hozzáfér a 3D nyomtatókhoz. Azzal érvelt, hogy a terroristák pofonegyszerűen felfegyverezhetik magukat. Mivel azt nem tudják ellenőrizni, hogy az emberek miket gyártanak le a nyomtatóval, értelemszerűen a nyomtatókat kell majd regisztrálni. Chuck Schumer amerikai szenátor a fémérzékelők által nem érzékelhető fegyverekre vonatkozó tiltást terjesztené ki minden olyan alkatrészre, amit fegyverben tudnak felhasználni.
Cody Wilson tervei elérhetők voltak a Mega fájlmegosztó oldalon is, amelyet szabadságharcos hekkerként ismert Kim Dotcom működtet Új-Zélandról. Miután az USA belügyi tárcája azt kérte, hogy vegyék le a fájlokat, Dotcom először azt mondta, hogy megtartja azokat a weboldalán. Végül mégis úgy döntött, hogy letörli a terveket, mert úgy véli, a nyomtatható fegyverek komoly fenyegetést jelentenek a társadalomra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése