2013. május 25., szombat

Dotcom perelné a Google-t és Facebookot


Kim Dotcom bejelentette, hogy ő találta fel az úgynevezett kétfaktoros hitelesítést, és természetesen szabadalmaztatta is. A Megaupload alapítója szerint a Twitter által most bevezetett biztonsági mechanizmust minden héten több milliárdszor használják amerikai cégek, engedély nélkül. Egyelőre nem szeretne perelni, de még meggondolja, ha a Google és a Facebook nem segít az amerikai kormány elleni jogi harcának pénzügyi támogatásában.
Az amerikai kormány nemzetközi bűnözőként festi le Dotcomot, de ő önmagát egészen máshogy látja. 2012-es új-zélandi elfogása óta a német származású programozó újítóként írja le magát, aki sokkal inkább alkot, nem pedig rombol, mint ahogy azt az amerikaiak gondolják. Az biztos, hogy ötletei és eredményei, felhőalapú tárhelye elég gyakran bekerülnek a sajtóba.
A kétfaktoros hitelesítés egy olyan rendszer, amit arra terveztek, hogy megvédje az online fiókokat a jogosulatlan eléréstől. Ha egy felhasználó belép egy szolgáltatásra egy szokatlan eszközről vagy helyről, akkor kap még egy jelszót egy megbízható másik eszközre, például mobiltelefonra egy sms-t, amivel aztán ténylegesen be tud lépni.
A Google és a Facebook már régebb óta használja ezt a megoldást, a Twitter pedig tegnap vezette be. Dotcom szerint több mint egymilliárd felhasználó használja ezt a fajta rendszert egyetlen héten. Azt mondja, ő találta ki, ennek megerősítésére ki is rakta Twitterre az US6078908 lajtstromszámú, Method for authorizing in data transmission systems című szabadalmat. Ezt még 1998 áprilisában adták be, és 2000 júniusában publikálták Dotcom születési nevén, Kim Schmitzként. A kivonatból kiderül, hogy tényleg egy ilyen rendszerről van szó.
Az elég valószínű, hogy a cégek közül egyik sem fizet Dotcomnak: „Sosem pereltem be őket. Hiszek abban, hogy az ötletek és a tudás megosztása jó a társadalomnak. De most lehet, hogy perelni fogok, amiatt, amit az Amerika tett velem”. Az ellene folyó eljárások számlája most 50 millió dollár kerül jár, nem csoda, hogy megpróbál pénzt szerezni. Ráadásul, a támadáshoz újabb jogi frontot kellene nyitnia. Ezért inkább megállapodna a cégekkel.
„Google, Facebook, Twitter, a segítségeteket kérem. Mi mind ugyanabban a DMCA-csónakban evezünk [a DMCA az USA egyik szerzői jogokkal foglalkozó törvénye]. Használjátok a szabadalmam ingyen. De támogassátok pénzzel a védelmemet" – írta Schmitz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése