2013. május 19., vasárnap

Áll a bál a Windows Phone-os YouTube miatt


Bár a Microsoft és a Google sosem voltak puszipajtások, mostanában azért lecsendesedtek a régi nagy pengeváltások. Egészen eddig: a Google nemrég jogosan panaszkodott, mire a Microsoft csak befogta a fülét és mosolygott.

Miből él a Google? Ha a klasszikus szolgáltatásokat, tehát nem az Android licencekből befolyó pénzeket és hasonlókat vesszük alapul, akkor egyértelmű a válasz: a szolgáltatások mellé biggyesztett hirdetésekből. Ha pedig valaki ettől megfosztja a vállalatot, akkor a vállalat morcos lesz.

A Microsoft pedig pont ilyesmivel froclizza a Google-t: a Windows Phone-on ugyanis engedélyezték egy saját YouTube alkalmazás használatát, amely viszont semmilyen módon nem kezeli a videómegosztó felületén megjelenő hirdetéseket.

Larry Page, a Google vezére ezért hivatalos levélben kérte a Microsoftot, hogy vagy távolítsák el teljesen a windowsos YouTube appot a rendszerből és a szoftveráruházból, vagy pedig ideiglenesen tiltsák le, és oldják meg a videók alatt, vagy előtt megjelenő reklámok megjelenítését. A Microsoft azonban csak egy formális reakcióra volt képes, mely szerint "mi sem tenné őket boldogabbá" annál, ha megtehetnék a hirdetések beemelését. Ez azonban semmi konkrétumot nem tartalmaz.

A helyzet tehát úgy áll, hogy egyelőre vígan fut a YouTube app a Windows Phone-okon, Larry Page pedig tajtékzik, hiszen minden egyes videó lejátszásakor pattognak fel a képzeletbeli nulla dolláros bevételi buborékok, azt pedig nem sikerül kinyerni a redmondi vállalat képvidelőiből, hogy pontosan mikor terveznek lépni valamit az ügyben.

Page legutóbb a Google I/O fejlesztői konferencián említette meg a helyzetet, mely szerint "kifejezetten elszomorította", hogy a Microsoft az évek során mit sem változott, és továbbra is képtelen a minimális együttműködésre. A témát így zárta le: "Még nem tudom, hogy kezeljem az ilyen helyzeteket, de szomorú, hogy [az ilyen esetek miatt] fejlődik az internet a kelleténél lassabban. Épp az ilyen Microsoft-félék miatt küszködik mindenki."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése